Zoektips

Snel zoeken

Links bovenaan elke pagina kunt u snel zoeken. U kunt hier meerdere termen tegelijk invullen. De zoekmachine toont u alle resultaten waarin al uw termen voorkomen.

Uitgebreid zoeken

Als u in het menu op 'Zoeken' klikt ziet u het zoekformulier.

U kunt in drie bakken met gegevens zoeken:

 1. De collectie archiefdocumenten
  Door de zoekmachine wordt in de beschrijving van de archiefstukken gezocht, zoals die in de inventaris staan. Van archiefstukken die duidelijk getypt zijn kunt u ook zoeken in de tekst van de archiefstukken zelf. Houdt er rekening mee dat de herkenning van de tekst niet altijd optimaal zal zijn, vooral niet bij slecht leesbare originelen.
  Als u uw zoekactie wilt beperken tot een enkel archief kunt u dat onderaan het zoekformulier aangeven middels de vinkjes.
 2. De namenindex
  De namenindex bevat een overzicht van mensen waarover u bij het Nationaal Archief gegevens kunt vinden.
 3. De rest van de website
  U kunt ook zoeken in de overige teksten van de website.

In het vak 'Zoeken op' kunt u de term(en) invullen waar u op wilt zoeken. U vult hier bijvoorbeeld een persoons- of geografische naam in, of een woord uit de tekst waar u wilt zoeken. Er worden alleen resultaten getoond waarin alle door u gevraagde termen in voorkomen.

Houdt u er rekening mee dat de originelen in diverse talen geschreven zijn, waaronder Nederlands, Engels, Japans en Zweeds. U kunt dus ook woorden in die talen gebruiken om in de teksten van goed leesbare archiefstukken te zoeken.

Eventueel kunt u beperken op jaartal. Dit werkt alleen bij archiefstukken.

Niets gevonden?

Als uw zoekvraag niets oplevert kunnen hiervoor verschillende redenen zijn:

 • U zocht op een persoonsnaam in archiefstukken. Om de privacy van nog levende personen te beschermen zijn vooral archiefstukken zonder persoonsgegevens opgenomen.
 • U zocht op een moderne plaatsnaam. In de tekst van de archiefstukken komen de plaatsnamen voor in de oorspronkelijke benaming, bijv. Batavia in plaats van Jakarta. Probeert u ook de oorspronkelijke naam of gebruik de kaart.
 • U zocht op een onderwerp dat niet met die naam in de stukken voorkomt. De beschrijvingen van de archiefstukken zijn vrij summier en de archiefstukken zelf zijn in allerlei talen opgesteld, waardoor uw term niet letterlijk is gevonden. Kijkt u eens in de lijst met onderwerpen of in de tijdbalk of u daar relevante verwijzingen kunt vinden.

Voor een compleet overzicht van alle beschikbare digitale archiefstukken kunt u terecht in de inventaris.