Help

Overzicht van deze website

Op deze website kunt u archiefstukken raadplegen over Nederlands-Indië tijdens de periode van dekolonisatie (1940-1950).

Archieven

In het onderdeel 'Archieven' vindt u informatie over het doen van onderzoek naar deze periode. U vindt er de inventaris, waar alle digitale stukken beschreven staan. Bij Onderwerpen vindt u nadere informatie over het doen van onderzoek naar onderwerpen zoals de politionele acties en het Japanse bestuur in Nederlands-Indië. Ook worden de collecties beschreven waar de digitale stukken vandaan komen.

Om beginnende onderzoekers te helpen, zijn er een aantal voorbeeldvragen uitgelicht die u concreet vertellen hoe u onderzoek aan kunt pakken. Tenslotte zijn er links naar andere websites waar u uw onderzoek kan voortzetten.

Zoeken

Op elke pagina van de website kunt u linksboven gebruikmaken van de zoekoptie. In het menu 'Zoeken' is een uitgebreider zoekformulier beschikbaar, waarmee u uw zoekvraag gerichter kunt formuleren. Zie de pagina Zoektips voor meer informatie over het gebruik van de zoekmachine.

Als u geïnteresseerd bent in een bepaald gebied, kunt u ook de kaart gebruiken. Door op een eiland te klikken selecteert u alleen archiefstukken die betrekking hebben op dat gebied.

Geschiedenis

In het menu Geschiedenis vindt u achtergrondinformatie over Nederlands-Indië in de periode 1940-1950. In de tijdbalk kunt u met de muis op een gebeurtenis klikkenvoor meer informatie. Ook kunt u inzoomen om meer gebeurtenissenover een bepaalde periode te zien.

Bij dit project hoort ook een boek, 'Verhalen in documenten', waar u meer over kunt lezen. Ook is er een film gemaakt die uitleg geeft over het doen van onderzoek naar Indische onderwerpen, zoals uw eigen familiegeschiedenis.Achtergrondinformatie over de internationale context van de gebeurtenissen in 1940-1950 vindt u bij 'internationale context'. Tenslotte vindt u links naar andere websites waar u meer kunt lezen over de geschiedenis van de dekolonisatie.

Toegankelijkheid van de website

De website is gebouwd volgens de webrichtlijnen van de overheid. Deze richtlijnen zorgen er onder meer voor dat de website te gebruiken is in diverse browsers, waaronder voorleesbrowsers en brailleregels die gebruikt worden door mensen met een beperking. Mocht u ondanks deze voorzieningen problemen ondervinden met het gebruik van de website, dan vragen wij u om contact op te nemen.

De tekst van de originele archiefstukken is helaas niet integraal beschikbaar voor mensen met een visuele beperking. Waar technisch mogelijk hebben we de tekst automatisch herkend en onder water gekoppeld aan de scans zodat die beschikbaar is voor voorleesbrowsers. Gezien de soms slechte leesbaarheid van het oorspronkelijke materiaal is de kwaliteit van de herkende tekst wisselend en kunnen er vreemde tekens in voorkomen.

Ondertitels voor doven en slechthorenden

De film op de homepage is voorzien van ondertitels voor doven en slechthorenden. Tijdens het afspelen van de film kunnen deze geactiveerd worden door te klikken op de T in de speler of door de T op het toetsenbord.

Gebruikte technologie

De website is met elke moderne browser te gebruiken, zoals Internet Explorer 6 of hoger en Firefox 2 of hoger.

De film, de tijdbalk, de inventaris en de presentatie van de documenten maken gebruik van Javascript en Flash. Ook zonder Javascript of Flash zijn de pagina's bruikbaar, maar de gebruiksvriendelijkheid kan dan minder zijn.

U kunt de Flash-player downloaden vanaf de website van Adobe. Javascript wordt door vrijwel elke browser ondersteund zonder dat u hiervoor iets hoeft te installeren. Zie de help-pagina van uw browser om te achterhalen hoe u Javascript in kunt schakelen.